lördag 16 maj 2009

Millenniumfest och Film i Väst

Solen lyser åter över Rivieran. Ordningen återställd. Filmstjärnor klär helt enkelt inte i regn. Trots allt viner lite svensk-sommar-snålblåst i palmbladen. Film i Väst bjuder till traditionsenlig presskonferens och Milleniumfilmerna skall ha stor pr-fest ikväll.
Efter ändlöst letande med världens sämsta karta når Camilla och jag fram till lägenheten där presskonferens skall hållas. Jag rycker in som pressfotograf, men får på fingrarna när jag plåtar av en liten tv där de första klippen från Snabba Cash rullar. Deras pressansvarig är nervös och jag anar stora nyheter... men när vi frågar dem vad som är i görningen rycker de bara nonchalant på axlarna som om de inte hade något nytt att komma med. Men de har de! Erik Hemmendorf från Gyllene Draken vinnande produktionsbolaget Plattform är i Cannes för att pitcha Ruben Östlunds nästa film Play. Och Lisa Langseth skall påbörja sin nästa film Den älskade. De ler mot kameran och det känns nästan som att befinna sig i en spegel.
Sen Millenniumfest. Det ryktades att andra filmen ur Stieg Larsson-triologin skulle inviga. Vet inte om det någonsin var aktuellt. Ryktet kommer sig av att böckerna har sålt som smör i den franska försommaren. Och förmodligen även av att premiären av Män som hatar kvinnor var strategiskt placerad i samband med festivalen. Det blev dock ingen invigning. Istället fick Disney och UP öppna festivalen. Och tur var nog det. Som öppningsfilm står man även som värd för invigningsfesten – vilket naturligtvis är ett kostsamt åtagande.
Millenniumfesten visar sig också vara en oerhört påkostad historia och bjuder på fantastisk stämning med massa roliga människor.

/Håkan Westesson

Inga kommentarer: