tisdag 17 mars 2009

Sofia International Film Festival, Bulgarien

Donkeymentary och Goatpics
Sedan vi hördes av senast har jag både hunnit avverka vår egen festival, den stora Berlinfestivalen och dokumentärfilmfestivalen Tempo hemma i Stockholm.
Berlinale hostade jag mig igenom, men hann ändå se den vinnande peruanska filmen La tete asustda. Regissören heter Claudia Llosa, hennes debut Madeinusa visades i Göteborg, den nya filmen går upp på Folkets Bio senare i vår.
På Tempo fick jag chansen att se några av de filmer jag missat i Göteborg. Herr Landshövding fick mycket rättvist det stora priset på Tempo.
Nu var det dags för den 13:e Sofia International Film Festival, som alltid i mitten på mars. En festival som blir större och större, framför allt när det gäller olika sidoaktiviteter där både spelfilmer och dokumentärer försöker hitta finansiering av kommande projekt. I år hade den franska festivalen Sunny Side of the Doc förlagt sitt 20-års jubileum till Sofia, så här sågs större delen av de som finansierar dokumentärer i Europa. 
På bilden det nationella Kulturpalatset i Sofia som hyser en enorm kongresshall där bland annat invignings- och avslutningsfilmerna visas. En enormt vacker fond med snötäckta bergstoppar i bakgrunden.
Jag ägnar mig mest åt att titta på det som kallas Balkan Screenings. Förhandsvisningar av filmer som ännu inte haft premiär, ja ibland till och med som Work in Progress-visningar. Det motsvarar Nordic Film Market i Göteborg där vi bjuder in den internationella branschen att se kommande nordiska filmer.
I fjol hittade jag bland annat filmen Zift av Javor Gardev. Efter succe i Göteborg vann den nu pris i Sofia. Regissören själv befann sig i New York, filmen har fått distribution i USA.
En annan av årets vinnare var Özcan Alper, vars Autumn visades i Göteborg, här tillsammans med Kätlyn Körs från Estland.
Jag har att stå ut med många åsnor och getter för att hitta guldklimparna i Balkanprogrammet. Festivalens öppningsfilm hette till och med The Goat.
Jag och några kollegor talade till och med om att varje festival med självaktning borde ha en specialserie betitlad Donkeymentarys. Trodde faktiskt jag hade hittat på något eget, men jag fick inte vara först. Döm om min förvåning när jag i Sunny Side of the Doc hittade ett projekt från Armenien just betitlat Donkeymentary. Något att se fram emot.
Naturligtvis har också festivalen i Sofia sina hedersgäster, i år bland andra Michael Palin från Monty Python och Göteborgsvännen Wim Wenders.
På sätt och vis är det lika viktigt att välja bort som att välja till. Årets festival i Sofia blev mest välja bort. Den andra viktiga delen är att få ett hum om vad som komma skall på Balkan senare i år. Ingen kommer att bli förvånad om Rumänien får ett nästan lika bra filmår som de hade för två sedan. Många av landets stora filmskapare har nya alster på gång.
Själv åker jag härnäst till Istanbul. Det var Turkiets år i fjol och framgångarna fortsätter. Vi kanske inte har 13 turkiska filmer nästa år, men det blir många, det är jag övertygad om.
Sofia den 15 mars 2009

Freddy Olsson


Inga kommentarer: