söndag 26 april 2009

Istanbul Film Festival, 4-19 april 2009

TeckenstorlekSmå berättelser blir stor våg
Även om jag varit i Turkiet en hel del så har jag faktiskt aldrig besökt filmfestivalen i Istanbul, som i år fyllde 28. Detta efter ett enorm segerrikt år för turkisk film. I Göteborg hade vi 13 turkiska filmer, 11 av dem alldeles färska. Och det bara fortsätter med filmer både i Rotterdam och Berlin.
Jag kom alldeles rätt i tiden, när kavajerna åkte av och våren kom till Istanbul på allvar
I Istanbul äter vi fisk.

Det blev många kära återseenden med regissörer och producenter jag mött i Kars och Göteborg. Fick också veta att det inte blir någon mer festival i Kars. Häromveckan var det kommunalval och borgmästaren som stöttat festivalen blev inte omvald, och den nye är inte särskilt kulturintresserad. Kanske hamnar Festival on Wheels söderut, på gränsen mot Syrien. En ny plats att besöka i november/december och lära mig lite mer om den arabiska delen av Turkiet.
Eftersom det fortfarande är i början av säsongen när det gäller att ragga film till nästa års festival så är mycket av det som visas på en festival som den i Istanbul sådant som vi redan haft eller är för gammalt för oss. I princip så visar vi filmer som haft premiär efter vår senaste festival. Klart det finns undantag. Precis som i Sverige så har många filmer ute i världen julpremiär. Filmer som vi inte hinner titta på eftersom vi ligger i början av året.
Kär Göteborgsgäst, den serbiske regissören Goran Paskaljevic och 
filmkonsulent Peter Piodor Gustafsson, jurymedlemmar.

I stort sett alla biografer som festivaler använder ligger, praktiskt nog, i ett och samma kvarter mitt på Istanbuls huvudgata. På den asiatiska sidan har festivalen en enda biograf. Även om turkisk film gör succé världen över så hänger inte visningsmöjligheterna i hemlandet med på detta tåg. Biograferna är nedslitna och tekniken ofta usel, framför allt ljudet. 
Interiör från festivalbiograf.

Men festivalen är framgångsrik med fullsatta salonger och en publik ungefär lika stor som Göteborgs.

Inte bara film. Här magdans till technomusik.

De turkiska regissörerna har många historier att berätta och de gör det ofta väldigt bra. Vi får säkert inte se 13 nya turkiska filmer på 2010 års festival, men en handfull blir det säkert.

Freddy Olsson
19 april 2009

Inga kommentarer: