torsdag 11 december 2008

International Film Festival Bratislava, Slovakien


Som ett Kinderägg, tre i en


Kärt barn har många namn, på ungerska heter staden Pozsony, på tyska Pressburg och på slovakiska Bratislava.Jag har varit i Slovakien tidigare, men aldrig i dess huvudstad. Det känns verkligen som Centraleuropa, 6 mil från Wien och 20 från Budapest. Där det ligger vid Donau var det naturligtvis också en viktig stad i det Österrikisktungerska kejsardömet. I ett Tjeckoslovakien bakom järnridån blev det till en provinsiell industristad, men nu reser sig åter en stolt kulturstad i Europas mitt.Filmindustrin i Slovakien låg naturligtvis i skuggan av Prag och de flesta av landets regissörer sökte sig dit. Men i raden av namn som ingår i vad vi kallat den tjeckiska vägen ingår t ex Dusan Hanak och Juraj Jakubisko med många betydande filmer i bagaget. Nu är en ny genration på gång, framför allt inom dokumentärfilmen, i år bland annat i Cannes,Men jag var här för att bedöma 14 internationella spelfilmer. Vi var en slovak, en ungrare, en fransos, en österrikare och så jag som satt i juryn.Rasto, som var jurysekreterare, och varit så i sju år, sa att han aldrig haft en jobbigare jury. Vi tog väldigt lång tid på oss för att fatta beslut och hitta de rätta formuleringarna. Han sa det med en glimt i ögat. Vi hade det väldigt roligt och diskussionerna blev intensiva. Peter Nagel, som är konstnärligt ansvarig för festivalen, hade gjort ett väldigt bra jobb när han valt de 14 filmerna. 8-0 av dem var med i våra slutdiskussioner. Till slut fastnade vi i alla fall för följande vinnarlista.
Bösta manliga skådespelare: Zsolt Anger, The Investigator, Ungern. Här finns svenska Anagram och Film i Väst med som producenter.
Bästa kvinnliga skådespelare: Nada Abou Farhar, Under the Bombs, Libanon.
Bästa regissör: Amat Escalante, The Bastards, Mexico.
Bästa film: Mid-August Lunch, regi Gianni Di Gregorio, Italien.
”Cinema is a meeting place. Kitchen is a meeting place. 6 people and 24 hours show that life can be fun. But remember, it takes a good Chablis to make a good sauce.”
Redan i Venedig i september fick Di Gregorio debutpriset, och detta vid 59 års ålder! Det är aldrig för sent!Har aldrig sett en så lycklig pristagare. Visst har det tagit lite tid, men nu har karriären.
Är väldigt glad att Folkets Bio köpt filmen så att den svenska publiken nu får möta denna förtjusande film. Den är i sig en hyllning till filmkonsten.
Besvärligare än så här behöver det inte vara. Vänner, mat och vin, det är ingredienserna.

Freddy Olsson
11 december 2008
PS Och glöm inte att idag höja glaset för världens äldste aktive regissör Manoel de Oliviera. Han fyller 100. DS

Inga kommentarer: