måndag 8 oktober 2007

… vid kanten av japanska sjön


Som Marit redan meddelat, i föregående inlägg, bor vi ofattbart vid kanten av Japanska sjön. På vägen hit – på min 25-timmarstripp – vid mellanlandningen i Söul igår pratade volontärer, som hjälpte till att hitta mellan stadens utrikes- och inrikesflygplatser, att en tyfon var på väg mot Pusan. Men det ödesdigra ovädret som hårt drabbade nordöstra Kina, nådde aldrig hit.

Pusan är den näst största staden i Sydkorea. Det betyder dubbelt invånarantal jämfört med t.ex. Stockholm – cirka tre miljoner invånare i detta ett av världens mest urbaniserade och tätbefolkade länder. På en yta stor som Götaland bor ca. 40 miljoner (och hälften bor i plusmiljonstäder!!!)! Det är överväldigande och imponerande. Skyskrapor överallt och lysande neonskyltar på ett sätt som en förstagångsbesökare (som undertecknad, i denna del av världen) bara tidigare sett på tv och film. Det motsvarar alla förväntningar.



De första intrycken efter ett dygn på Pusanfestivalen är enbart positiva. Här vimlar av volontärer som finns till hjälp så fort man behöver, här bjuds ett digert program både på den ordinarie festivalen och på Asian Film Market. Är det någonstans man skall åka i världen för att få se ny asiatisk film så är det hit. Festerna är enligt koreansk tradition korta, men oerhört effektiva – man hinner med tre stycken, vilket jag och konstnärliga Marit gjort ikväll. Och i filmväg lovade första dagen gott för fortsättningen – av tre filmer avklarade var två koreanska riktigt bra; Ba: Bo och Off Road. Här ska vi nog kunna hitta ett gäng bra asiatiska rullar till vinterns festival.

Ulf Sigvardson

Inga kommentarer: