torsdag 23 augusti 2007

In i turbulensen/The Heat Is On

Det har ar den trettonde filmfestivalen i Sarajevo. Goteborg Film Festival var med och stottade fran borjan, med Ship to Bosnia, var lill-fond CineBosnina, mm, Darfor ar det extra roligt att vi ar tillbaka med ett riktigt pris igen. Festivalen har etablerat sig med rekordfart och vuxit enormt i betydelse, speciellt med tanke pa under vilka omstandigheter de har arbetat under. I ar bestar den av 13 sektioner, 175 filmer (varav 16 varldspremiarer), 500 journalister, 400 branschmanniskor och 600 gaster (tur att Harmony Korine stallde in sitt publika samtal med Agnes B, eftersom vi annars just hade missat det...) Cinelink, det nystartade Talent Campus.

Framganskonceptet heter: satsa pa din egen region!!! Precis som var egen festival har fokuserat pa Norden, och faktiskt varit en forebild, satsade Sarajevo tidigt pa Balkanomradet, lat sin stora tavling vara regional och satte igang Cinelink, den co-production market med projekt fran regionen som sčker samfinansiarer och partners. Det ar alltsa dar Asa och jag harjar omkring. Praktiskt gar det till sa har: Varje filmprojekts representanter sitter vid ett bord och sa vandrar vi andra, fonder, producenter, finansiarer mm runt, och pratar vid borden i max 25 minuter. Ett slags professionellt speed-dating, helt enkelt. Det som ar dessutom ar bra for festivalen ar att, aven om var fond inte kan stodja alla projekt, sa kan vi i alla fall redan tidigt nosa upp kommande bra filmer som vi kan charma hem till er besokare i Goteborg. I dag speedade vi tio ganger (Bland annat med Agnes Kocsis som tavlade i var Bergmantavling och Hrvoje Hribar vars forra film var med i var sektion Under Construction)och ikvall ar det dags for jurymiddag, dar vi tillsammans med bland andra Rotterdam-Mareet och Cannes-Georges ska bestamma vem som far Cinelink-priserna har i ar. Sedan blir det bulgarisk fest.

Som alltid i dessa sammanhang blir man alldeles uppochnervand av alla dessa historier och passionerade manniskor. Det ar latt att ge sig in i de olika manusens varldar och leva med. Turbulent varre i skallen alltsa. Speciellt nar manusen dessutom ar sa visuellt tilltalande att vila ogonen pa, med tanke pa alla vackra tecken som forekommer, i till exempel kroatiskan. Tur att man kan lugna ner sig med ett glas fran nagon regional vinproducent, en vara som alltid bjuds pš balkongen har ute kl fem. (Annars blir Asa och jag alltid bortkorda fran balkongen sa fort vi narmar oss - det ska stadas, stallas iordning, stallas i oordning, vad vet jag...)

Trivselfaktorn har inte minskat sen igar. Det ar nagot med folk harifran som gor att vi svenskar gar bra ihop med dem - ett slags varm och direkt barskhet. Och skon stil. Och sa har de manga hal i vaggen-stallen. Och en underskon Ingrid Bergman pa arets festivalaffisch!!! Och 37 grader varmt. I morgon ska temperaturen ga upp ytterligare. Alla gar omkring och stonar utom jag. Efter en totalfrusen sommar kanns det antligen skont i kroppen.

I morgon far vi tid att titta pa film, start klockan tio med en serbisk premiar: Huddersfield. Och ja, Asa har ont i ryggen - sangen var osannolikt kort. Bildbevisen drojer dock - annu har vi inte lyckats fa Asas dator och det tradlosa natet att samverka for allas vart basta.

Camilla Larsson

Inga kommentarer: