tisdag 22 maj 2007

Tömning: Monster

Har gjort ett nytt förvirrat försök att förstå Cannes - The Man Behind the MASK. Hamnar på en presskonferens med Lordi som gör allt, om möjligt, mer förvirrat... medan doften är omisskännlig: svettvärmd latex.

Monstrerna berättar att de skall göra en skräckfilm (på frågan: kommer det vara många storbystadde lättklädda tjejer som blir jagade av monster? svarar Mr Lordi ett skarpt: NEJ... Men lägger till: det skulle ju vara en dokumentär... Det här skall bli en spelfilm!).

Ute på strandpromenaden kryssar jag mellan de storbystadde lättklädda tjejerna på väg ner till den finska strandfesten där Lordi skall uppträda. Fullständigt avslaget och illa arrangerat... Men det funkar då hela den (Nordiska) världspressen är där och plåtar, spelar in och skriver.

Det är väl det som är det värsta med Cannes - det är så förytligat kring botox-strama monsterlatexmasker. Jag frågar Anette på Bob-film, i hopp om att plocka någon politisk korrekt poäng, om det inte är trist att alla ansatser att göra en bra film befläckas av all yta och hysteri som det tycks ofrånkomligt att dras in i... Men hon biter av med ett: Dom som är seriösa kan göra böcker!

Tänker blixtsnabbt om och försöker övertala programgruppen att bjuda in Lordi-filmen till invigningsfilm för den 31:e Göteborg International Film Festival. Än så länge inget bifall... men det är bara en tidsfråga - de sover jävligt lite, går upp fasansfullt tidigt, ser på film hela dagarna... De börjar rent av likna den där syntspelande tjejen i Lordi... Är övertygad om att de snart, om ytterligare någon dag, kommer att kunna relatera till filmen och säga JA.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Lordi har verkligen lyckats med att synas (luktas...) i olika sammanhang & nu ska de in i filmbranschen, var dyker de upp härnäst?
För er som vill ta en paus från det ibland ytliga Cannes rekommenderar jag ett besök i Short Film Corner (på nedre botten i palatset).
Där rådde iallafall förra året en fantastisk vänskaplig känsla bland "filmmakare" runt om i världen.
En hel del riktigt bra kortfilmer
finns i programmet, visserligen ser man filmerna på datorskärmar & man sitter som i ett eget litet "bås", men jag upplevde det rätt skönt att vara helt ensam med den film jag såg.
Under happy our (17-19) utbyttes sedan tips på filmer man borde se & kontakter knöts runt om i världen, coolt!
Atmosfären är naturligt vardaglig, många av "filmmakarna" campar eller bor på billiga (hm, billiga var väl att ta i, mindre dyra borde jag ha skrivit...) hotell en bit utanför Cannes men alla brinner de för att göra film vilket ger Short film corner en härlig energi även fast det inte alltid var fullt med folk där.
Nästa år hoppas jag vara där igen!
Blogga på allihop så att jag får min dagliga dos av läget i Cannes!

Anonym sa...

Why håkan why?jag läser era Långa tråkiga inlägg,jag orkar inte läsa så långa tråkiga saker,jag scrollade och letade efter ett Håkan Westesson inlägg och detta är allt,jag ska aldrig gå in i er sövande blogg igen!
Skriv kort skriv spännande!

Ellensbageri sa...

Fråga: är det här kort nog? Förkortning är samtidens gissel. Leta någon annanstans efter förkortningens fördumningshelvete!