fredag 25 maj 2007

Roy & George gjorde det igen!

Igår hade två storfilmer sina världspremiärer här i Cannes. Den ena ett stort konstnärligt verk, och den andra stor ur kommersiell och superkändisbemärkelse.

Först det konstnärliga stora: Roy Anderssons Du levande är precis så bra som man hade hoppats på. I långa stunder hysteriskt rolig, men självklart med den allvarligaste av undertonen. Musiken i filmen domineras av tradjazz respektive hårdrock. Roy själv berättade i samband med pressonferensen på Skandinaviska terrassen att han älskar gammal klassisk svart New Orleans-tradjazz och att han själv en gång i tiden spelade trombon i ett tradjazzband. På bilden nedan förklarar han att instrumentet som pryder affischen, samt förekommer flera gånger i filmen, inte är en bastuba utan en sussafon. Grattis till ännu en mästerlig film!



Det kommersiellt stora, och på festivalen överlägset största ur pressbevakningshänseende, var självklart Oceans 13. Clooney, Damon, Garcia, Pitt o.s.v. drog horder till pressrummet som självfallet inte kunde husera alla intresserade. men då växte massorna kring tv-skärmarna snabbt istället. Vad gör inte journalister för att få komma nära en kändis!


Inga kommentarer: