onsdag 14 maj 2008

Tjeckisk vår

I väntan på första Cannesrapporten kommer här en kortis av Freddy (nu på väg till Cannes) från den nationella tjeckiska festivalen som gick av stapeln för ett par veckor sen:

Finale i Plzen 17-21 april 2008

Det var verkligen den tjeckiska våren som präglade årets filmfestival i Plzen. Då menar jag våren 1968. Många veteraner fanns på plats för att fira 40-års jubileum för den upptining i det kommunistiska systemet som slutligen ledde fram till Sovjets invasion i augusti samma år. Flera av dessa veteraner är lika skapande idag, ett exempel är Juraj Herz som försöker hitta finanser till ett nytt projekt, i Plzen fick vi se en av mina personliga favoriter The Cremator. Ett annat exempel är Juraj Jakubisko som hamnade mitt i en sovjetisk armékolonn när han filmade 1968, nu har han stor premiär på Bathory i Karlovy Vary i juli, Tjeckiens genom tidernas största filmprojekt.
Festivalen präglades också av att den gamla huvudbiografen Elektra inte finns längre utan huvudvisningarna var förlagda till ett nytt Cineplex. Bra för projektion och publik men det nav som den gamla biografen varit saknades.
Varje festival behöver ett centrum där alla möts när de inte befinner sig i den mörka salongen. I Göteborg har vi Järntorget med sitt tält och senare om kvällen Rivertons Sky Bar. Ett inarbetat varumärke för goda möten.


Årets stora succé på de tjeckiska biograferna är Citizen Havel, dokumentären om Vaclav Havel. Filmen hade internationell premiär under Berlinfestivalen och har setts av mer än 100 000 personer, en väldigt bra siffra för en dokumentär. En spännande kontrast att först ha sett Persson-dokumentären här hemma och sedan detta porträtt av en president under hans 10-åriga ämbete. Här kan man tala om en annorlunda framtoning.
Hittade inte så mycket spännande i tävlingsprogrammet men fick se en del filmer som kommer senare i år, i det utbudet gjorde jag en del fynd.
Den 4 juli är det dags för Tjeckien igen, då startar festivalen i Karlovy Vary. Min egen speciella favorit i festivalvärlden, vid sidan av Göteborg.

Freddy Olsson

Inga kommentarer: