tisdag 20 november 2007

Score: 4 out of 4

Ja, när prisutdelningen för årets Balkan Fund ägde rum i går delades fyra priser på vardera 10 000 EURO ut. Jag gissade (och hoppades) rätt på alla fyra. Rätt bra. Favoritprojektet från Kroatien såklart, "MOTHER" med regissören JURAJ LEROTIC och producenten DANA BUDISAVLJEVIC. Och så rumänska "FIRST OF ALL, FELICIA" med regissörerna MELISSA DE RAAF & RAZVAN
RADULESCU och producenten ADA SOLOMON, som GIFFF delade ut en award till redan i Sarajevo i augusti. Och så ett turkiskt projekt och ett grekiskt. Alla var unga nya regissörer, vilket känns extra kul. Efter prisutdelningen var det världspremiär på turkiska Hidden Faces, som vann Balkan Fund här för tre år sedan, då jag faktiskt var på plats. Och så avslutningsmiddag med raki och rätter som aldrig slutade komma in, framåt elvasnåret. Trots att timmen blev duktigt sen så kunde jag inte svika mitt eget löfte om löpning längs strandpromenaden, när jag, duktigt trött, vaknade och upptäckte att vädergudarna ånyo var mycket, mycket schyssta mot denna mycket omtyckbara stad.Springa blev det och sedan bussfärd till flygplats och avsked från nyfunna vänner. För det är så det känns. När man stötts och blötts tillsammans och kastats in i alla manus- och manusförfattarvärldar under tre intensiva dagar så blir det speciellt. Helt enkelt.

Facit: Hela tolv sedda filmer, trots fulltecknade dagar. Fyra att bjuda in till festivalen. Ett flertal, nya och roliga kontakter som kommer att generera bra filmer till festivalen i framtiden. Missat: Ja, bland annat ett antal superlockande master classes med människor som Chris Cooper, Willem Dafoe, Alfonso Cuarón, Danny Glover och, inte minst, John Sayles. Men så är det. Snacket går att grekisk film är i kris och ganska kass (visst, det var ingen direkt stor upplevelse när jag plöjde ett antal greker i videorummet), samt att Kroatien är det nya Rumänien, dvs att det snart är dags för svenskarnas nya semesterparadis femton minuter i rampljuset.

På väg mot Wien (på bussen mot planet diskuterade Svenskans Hynek Pallas och jag förresten nödvändigheten i att Sverige får sin egen Sight and Sound – typ en tidning som är intresserad av till exempel ett fördjupande reportage om Balkanfilm)gjorde Austrian Air återigen sitt bästa för att förstärka fördomen att det är något märkligt med Österrike (tack, bland annat också Ulrich Seidl). Den bleka korv, det feta potatismos och det märkliga kålgojs som serverades till lunch var, ja… intressant. Fyra timmars jobb med uppkoppling på flygplatsen i Wien var precis det som behövdes för matsmältningen. Nu har Bergman-Filmkonst gått till tryck och jag har börjat fokusera på nästa nummer – ett fantastiskt tecknat reportage av ingen mindre än festivalens egen quiz master Annikas Anders, förlåt Anders Annikas. Kommer lagom till festivalen. Missa inte det!

Och nu är det tamigtusan hårdjobb och Göteborg som gäller ett tag framöver. Inga fler resor på ett tag – tack, men nej tack, Dubai. Kontoret på Järntorget rules. Och i morgon är det quiz.

Camilla Larsson

Inga kommentarer: