söndag 1 juli 2007

Bergman - Minglet 7-6
Bergmanveckans sista dag har börjat. Som vanligt när man är på resa känns det både som om om man nyss kom och som om man bott här hela livet. Men i morgon bär det av tvärs över Sverige igen hem till Göteborg.
Min personliga, kvantitativa summering av Bergmanveckan 2007:
3 filmer: Skammen, Djävulens öga och Persona (ikväll)
3 seminarier: Bibi Andersson, Kenneth Branagh och filmvetaren Laura Hubner
1 safari
6 minnesvärda sociala evenemang (förutom det konstanta socialiserandet i GIFF-kollektivet): invigningsmiddag, grillkväll på Lauters, vår egen lunch, välkomstmiddag för Kenneth Branagh, hans av Åsa redan omskrivna sittning i vårt kök samt gårdagens besök på Kuten: en osannolik bar i en lada som är dekorerad både ut- och invändigt med tonvis av rock- och bil-rekvisita från 50-talet.
Kulturen vann alltså med 7-6 över socialiserandet, eller lite hårddraget, Bergman vann över minglandet, vilket ju ändå var tur för min image!
Kenneth Branagh var Bergmanveckans hedersgäst eftersom han gjort sin egen filmversion av Mozarts opera Trollflöjten, som Bergman gjorde TV-film av. Efter fredagens visning av filmen intervjuade Jannike Åhlund honom inför publiken på biografen Roy i Fårösund. Han var en väldigt lättpratad och underhållande gäst som ofta reste sig upp och fysiskt illustrerade sina anekdoter. Bland annat berättade han om när han spelade Hamlet på slottet i Helsingör inför den danska drottningen i hällande ösregn. Så länge drottningen satt kvar under sina paraplyer, var det inte tal om att avbryta föreställningen. Fattigt teatersällskap som Branaghs var, måste de skydda de dyrbara kostymerna från vätan. Så när Branagh i rollen som Hamlet vänder sig mot sin mor Gertrud efter att just ha dräpt Polonius, möts han inte av en Gertrud i tidstypisk fotsid klänning utan av en Gertrud i dansk oljerock, inköpt i Helsingörs hamn. Ett ögonblick i Kenneths teaterbana då det var lite svårt att hålla masken.
Kenneth Branagh har just avslutat inspelningen av filmen Sleuth, med manus av Harold Pinter och Micahel Caine och Jude Law i huvudrollerna. En film som GIFF-gänget kommer att hålla utkik efter på höstens festivaler.
I kväll avslutas Bergmanveckan med en visning av Persona, en av de filmerna som Bergman spelade in på Fårö. Efter Laura Hubners föreläsning i går, kommer i alla fall jag att titta extra noga på filmens korta sekvenser av Liv Ullmann i rollen som skådespelerskan Elisabeth Vogler när hon spelar Elektra. De båda sekvenserna brukar refereras till som identiska men Laura visade dem bredvid varandra och man såg tydligt hur olika de var. Kanske det rentav är Bibi Andersson som Elektra i den sista sekvensen och inte Liv Ullmann? frågade Laura Hubner: ”eller är det bara jag som har blivit galen av att titta på dem för många gånger?” undrade hon.
Till sist, dagens fråga: Varför har de där morgonflugorna som var så irriterande i början av veckan helt slutat väcka mig? Är det det kyliga vädret eller helt enkelt den vanliga filmfestivalskoman?

Marit Kapla

Inga kommentarer: