onsdag 9 december 2009

Mörka Nätter i Tallinn

Baltic Event/Black Nights Festival 28 nov - 3 dec 2009

Så var det då dags för min sista festival för året, det har blivit 15 stycken under 2009. Det återstår ännu att se ytterligare några filmer på DVD. För första gången har jag ägnat mig åt att räkna hur många filmer jag ser för festivalen, i år blir det nästan 500. Kanske kommer mellan 30 och 40 av dessa att visas i Göteborg, det blir ett visst svinn.
Beredskap för filmiska chockeffekter. Sjukvårdstält i polska Gdynia

Har producerat en novellfilm under hösten som gjort att jag inte varit så flitig på bloggen. Den heter Höstmannen och är regisserad av Jonas Selberg Augustsén. Vi spelade in i Övertorneå i september och det språk som talas är mienkäli. Filmerna på detta språk är inte så flitigt förekommande. Se den på festivalen.

Veteran i film-Poland, Krzysztof Zanussi, visade sin nya Revisited i Gdynia.

Har i alla fall hunnit med två turer till Polen, Gdynia och Warszawa och ett besök på de holländska filmdagarna i Utrecht.

Rik från Rotterdam och Benjamin från Cannes på holländska filmdagar.

Tror att jag fått med mig i alla fall några filmer som ännu inte visats utanför sina hemländer.
I år är jag speciellt glad åt att ha hittat ett antal dokumentärer som står ut både när det gäller innehåll och visuellt berättande. En del av dem befinner sig i gränslandet mellan fiktion och verklighet och kommer att väcka debatt. Jag är övertygad om att muren mellan de två filmiska uttrycken snart är borta.

I Utrecht delar man ut Gyllene Kalven.

Nu ser jag fram emot att hälsa ett stort antal regissörer välkomna till Göteborg och möta reaktionen hos biopubliken.
Men först skall det skrivas katalogtexter, det är vad jag och många andra i programgruppen sysslar med just nu.

Er utsände i morronmötel i Warszawa om filmens framtid i Polen. Samtalspartner tidigare elektriker och ex-president.

Åter till Tallinn. Festivalen heter Black Nights Festival och i samband med den visar filmare från regionen upp sina kommande projekt, och söker medproducenter för dessa. I år tillkom en nyheter, Black Market. Vi fick se filmer från många av de länder som en gång tillhörde Sovjetunionen. Ni vet alla de som slutar på ...stan. Tror att jag fick med mig några filmer även därifrån.
Öppningspartyt i Tallinn äger av tradition rum i bowlinghallen.

Abstiens, när det gäller filmtittande, uppstår lätt i denna paus mellan katalog och festival. Inga problem, det finns många äldre filmer som tål att ses på nytt, gång på gång.
Julmarknad i Tallinns gamla stad.

En annan arbetsuppgift i juletid är att skriva ett förslag till statlig filmpolitik. Filmutredningens remisstid går ut precis när festivalen öppnar . Fatta även du din penna och sänd en vers till kulturministern om vilken filmpolitik du vill se i framtiden.

Freddy Olsson
9 december 2009

Inga kommentarer: